FITNAH LELAKI TERHADAP WANITA

Seringkali kita dengar pasal fitnah perempuan terhadap lelaki. Fitnah perempuan yang kita nampak, memang dari banyak sudut. Lirik senyumnya, matanya, auratnya, potongan badannya, wangi-wangian, dan macam-macam lagi yang tak larat nak ditulis dekat sini.


Mungkin disebabkan terlalu fokus terhadap fitnah wanita terhadap lelaki, kita terlepas pandang pasal fitnah lelaki terhadap wanita. Ya, benar fitnah wanita terhadap lelaki itu kita nampak lebih dominan, menonjol dan tertonjol. Itu tidak dapat dinafikan.Tapi, disebabkan terlalu fokus pasal wanita, kita lupa pasal lelaki. Al-Quran dan Hadis sememangnya menekankan tentang fitnah wanita, tetapi Al-Quran dan Hadis tidak melupakan pasal fitnah lelaki terhadap wanita..!Sebagai contoh para muslimin mengambil gambar dan memuat naik gambar-gambar yang bermacam-macam pose di Facebook.Apa tujuan semua itu..?


Mungkinkah untuk menggalakkan seseorang muslimin itu menyimpan janggut, memakai serban atau kopiah..?Perkara itu amatlah jarang berlaku, sebaliknya menimbulkan fitnah terhadap wanita. Ada juga golongan yang warak memuat naik gambar dalam Facebook. Dah lah perwatakannya warak, kacak pulak tu. Lalu ramailah pulak golongan muslimah "like" gambar tu.


Bukan saja "like", malah apa yang kita dapat lihat, ramai pulak muslimah yang 'tersangkut' dek mata kail fitnah lelaki warak tu. Kononnya memuat naik untuk menggalakkan orang lain untuk meniru cara Nabi SAW, padahal tindakannya itu membawa fitnah kepada muslimah..!Kalau pun memuat naik gambar tu sekadar nak bagi kenal, tak perlulah bubuh gambar yang besar-besar dan bermacam-macam pose sampai membuatkan muslimah lain tersangkut di mata kail tu. Cukuplah sekadar gambar biasa-biasa saja. Tapi, apa yang berlaku banyak pulak para muslimah tersangkut.Bermacam-macam pujian 
diberikan,


"Cutenyaaa, muka awak nampak alim, kacaknya, hensemnya"


Dan lain-lain. Ada juga pujian fitnah yang 'berbentuk Islamik' ya..? Contohnya,


"Indahnya ciptaan Allah, hensemnya ciptaan Allah ni"Dan macam-macam lagilah..!


Jadi, jangan fikir hanya wanita sahaja boleh bawak fitnah pada lelaki. Lelaki pun boleh bawak fitnah kepada wanita jugak. Ini adalah kerana kaum wanita juga dikurniakan gharizatul nau' (naluri berkasih-sayang / seksual)


Mereka juga boleh terangsang dengan gambar-gambar kaum Adam. Oleh itu, berpada-padalah dalam bergambar dan memuat naik gambar di Facebook dan laman sosial lain. Kita asyik fokus pada fitnah wanita, dalam masa yang sama kita terlupa pasal fitnah lelaki terhadap wanita.
Petikan dari ayat 28 surah An-Nisa,

"Allah ingin memberikan kamu keringanan, kerana manusia dijadikan bersifat lemah"


Tuan Guru Haji Hadi Awang A.K.A Ayah Chik dalam kuliahnya mengatakan,

"Antara maksud ayat ini ialah manusia itu sememangnya lemah dalam menghadapi godaan lawan jenisnya, lelaki akan lemah bila berhadapan dengan wanita, begitu juga sebaliknya"Jangan ingat lelaki sahaja yang boleh tergoda dengan penampilan seorang wanita, wanita juga boleh tertarik dengan penampilan seorang lelaki, contoh terbaik ialah kisah Nabi Yusuf dan Zulaikha. Jadi pada jejaka-jejaka hensem di luar sana, janganlah upload gambar anda banyak sangat di Facebook. Bersyukurlah dengan kehenseman anda.. 


Peace Yaww..Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

3 comments:

Anonymous said...

Allah,, cantik kata2 anda...

Smoga Allah prmudahkn urusan hidup ana..

~si hodoh aka si hina mmbri komen..

Anonymous said...

Semoga Allah prmudahkn urusan kehidupan anda..

Siti Khadijah Halil Siti Khadijah Halil said...

@Anonymous Ucapan dari seorang ustaz.. Saya hanya menyampaikan.. Allahurobbi.. Kenape gelarkan diri "si hodoh a.k.a si hina" ..? InsyaAllah.. Moga dipermudahkan.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...