MACAM MANA DAKWAH BOLEH TERBANTUT..?

"Dakwah media jalan tau, tapi dakwah realiti ni cam emmm"


"Aku tak faham kenapa ramai orang marah bila aku bangkitkan isu couple ni"


"Aku peliklah, asal dakwah dia tak jalan ehh..?"


Dakwah kita akan terbantut apabila kita yang membantutkannya.


Eheh..?! 


Cane tuhhh..??
Aku akui, aku sebagai budak sekolah agama, pun nak dakwah. Dan kadang-kadang, dakwah aku tak kena. Something is hanging around.


Daa ~ Sekarang aku jumpa. Actually, aku tau, aku juga remaja. Nak jugak ada kawan lawan jenis ni. Tapi, aku buang niat tu, sebab aku belajar.
IkhtilatDi mana tiada dalil sahih yang membenarkan pergaulan lawan jenis ni. So, korang fahamlah kan apa hukumnya kan..? Yes, HARAM hukumnya. HARUS hanya berlaku apabila berhadapan dengan dua keadaan sahaja iaitu :


HAJAT Maksudnya, kalau ada benda yang penting yang kena melibatkan kaum mujahideen dan mujahidat, itu tak apa. Ok sebagai contoh :


Ahli Jawatankuasa Tertinggi Pengawas kena handle satu program. JAWATAN TERTINGGI, aku yakin mesti ada mujahideen dan mujahidat. Sebab, yang mujahideen mestilah ada kerjanya, begitu juga mujahidat. YAKIN..!


Begitu juga dengan kelas. Mujahideen mesti kena buat tugas berat sikit berbanding ngan perempuan (masa bertugas dalam kelas). Kan..? So, mesti ada interaksi antara lawan jenis kan..? Ok takpa.


But, hang on..!


Tapi, janganlah ambil kesempatan pulak ~ Macam gurau senda dalam masa korang berinteraksi atau dalam masa korang bertugas tu..! Hello. Cheq , masa nih dah jatuh HARAM balik.DARURAT Ok. Contoh situasinya : Ada seorang Muslimah ni menjerit minta tolong, sebab dia dikepung oleh seorang lelaki jahat. Kau sebagai Muslim ni kebetulan pulak, kau seorang je saksi kat kawasan tu. Haa, masa ni, kau kena selamatkan dia dari lelaki jahat tu. Lepas selamatkan tu, tetiba TERtentang mata pulakkk..?! Dari mata, of course la akan jatuh ke hati kan..? Haa, masa ni dah HARAM.


Pehe dop..?


Back to the main idea. Kita dakwah kencang, feeling like we have been successful..! But actually, dakwah kita sekerat jalan tanpa kita sedar. Kita rasa macam kita dah berjaya melalui jalan dakwah ni. Tapi sebenarnya TAK..! ANDAI.. Ikhtilat kita tah ke mana :( ANDAI.. Hubungan kita dengan Allah, em :'(


H I P O K R I T..!!


Macam apa yang Ustaz Adnin Roslan (Tarbiah Sentap) kata dalam blog dia,

"Saya jumpa ramai sangat PELAJAR AGAMA, tak kisah, sama ada pelajar sekolah agama, pelajar universiti jurusan agama, yang hancur lebur disebabkan IKHTILAT ni. Orang ikhtilat ni, dakwah dia akan terbantut, potensi diri dia akan jatuh menjunam, self estim dia akan hilang, dan yang sama waktu dengannya. Namun begitu, ada juga yang tak jatuh ~ Dia still steady, namun DAKWAH TERBANTUT tu confirm. Mungkin dia rasa, dakwah dia mekar subur. Tapi ukuran 'mekar subur' yang dia rasa, sebenarnya bertentangan dengan ukuran yang telah digariskan oleh para ulama' FIQH DAKWAH. Mereka ingat dakwah mereka berjaya. Namun sebenarnya menjadi fitnah agama"


See..?
"Tapi, hidup ni mesti ada kawan lawan jenis untuk share pendapat tentang masalah ummat Islam masa kini"


Ya ~ memang tu kena. Boleh, takde siapa pun kata tak boleh. Tapi, jangan terlalu biasa sangat nak kawan tuh..! Syaitan ni licik sekali. Niat awalnya, baik, tapi akhirnya, tercalar sikit. Lagi pun , iman ummat sekarang senang goyah. Jentik sikit, puup, sedar-sedar dah jatuh -.-' So, aku suggest hati-hati dalam mencari kawan lawan jenis.


Ukhuwah antara muslim dan muslimah

Ok. Bab ni menarik sekali..! Bab ni yang orang suka kalu fren ngan lawan jenis..


Akhi : "Assalamualaikum :) Thanks approve me as your friend :) Ta'aruf..?"


Ukhti : "Waalaikumussalam. Most welcome ^_^ Mulakan dulu."


Akhi : "Sasuke 17 Kedah :)"


Ukhti : "Sakura 15 Pinang ^^ "


Akhi : "Salam Ukhuwah"


Ukhti : "Salam Ukhuwah aidhon"


Akhi : "Ana suka post enti. Ana ingat enti 20an bab post enti macam budak U gituhh, rupanya, pangkat adik :3"


Ukhti : "Uhuk huk ~ haha muda lagi la ~~ ana pun ingat camtu gak. Hek hek rupanya sekolah menengah jugak ~"Muntah pelangi jugak aku sat gi ~ Haha.. Itu baru satu, banyak lagi aku jumpa. Mujahideen dan mujahidat sekalian. Thanks sebab bertahan sampai sekarang membaca post ni. Aku pun ada je akhi-akhi tegur aku cam tu, tapi takde la aku tergedik-gedik. Alasan nak mesej dengan aku kerana dakwah.


"They said, aku punya post tak macam budak sekolah, macam budak universiti. Err..???" *Bunyi cengkerik* 


Tapi aku tau, aku pun tak kuat, maka aku tolak pelawaan dia yang agak aku curiga :/ Ya ~ aku bukan apa. Aku agak tak selesa. Apabila aku tau punca dakwah terbantut tu disebabkan oleh ikhtilat. So, from now on, daripada aku calarkan identiti aku sebagai pendakwah media, and especially, my position as BUDAK SEKOLAH AGAMA, baik aku berhubung dengan bukan mahram atas perkara penting saja. Sorry if muka aku cam tak de mood bila cakap ngan lawan jenis. Ya, memang muka aku macam tu. Bhahahahahahahaha -..-Tak guna kita post islamik, share like ustaz ustazah, pencetus ummah, da'ie milenia, ustazah pilihan and so on. Kita hanya MEMBURUKKAN agama sahaja. Nak ajak orang buat baik, kita pun kena berubah.


Ukhuwah fillah antara mujahid dan mujahidah ialah apabila masing-masing menjaga kehormatan diri sendiri dengan tidak bertegur sapa kecuali atas perkara yang penting sahaja.


Aku suka ayat ni,

"Ramai orang yang nak berdakwah, tapi tak ramai yang nak dirinya ditarbiah. Banyak beza diantara dakwah orang yang ditarbiah dengan yang belum ditarbiah"
Deep, isn't it..? So , take notes :)


Bila korang rasa dipanggil untuk menerima hidayah, jangan sombong. Walaupun orang respect kita as ustaz ustazah, pencetus ummah, da'ie sekolah or media, pandai agama bagai, kau pegang jawatan bahagian dakwah sekalipun, tapi kalau kau tolak hidayah Allah, tak ke mana kau. Kalau katalah, Allah bukak aib kau masa kau dakwah, such as, maybe kau tengah couple, hilang respect orang kat kau weyy.


Tu yang orang kata tu,

"Dakwah orang yang berhijrah / pernah ditarbiah ni lebih sentap berbanding orang yang tak hijrah / tak ditarbiah. Sebab diorang dah berpengalaman. Diorang sedar zaman 'jahiliah' diorang tu agak bodoh dan malu bila diingat :("


So, from now on, let us seek for Allah's forgiveness. Kita dah calarkan kesucian dakwah yang Rasulullah ajar kepada kita. Astaghfirullah *Tertunduk malu*Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...