ANJAKAN PARADIGMA

Situasi Pertama

Si Isteri : "Eh, eh sejak bila dia pakai purdah..?"


Si Suami : "D...ia eksyen je tu.. Sekarang kan ramai yang macam ala-ala arab..!"


Si Kakak : "Ehh, takla, dia dah lama pakai purdah. Lepas dia baik sakit dulu"


Si Isteri : "Akak tolonglah nasihatkan anak buah akak tu. Bukan ape, kita semua kenal dia tu macam mana dulu, tiba-tiba nak pakai macam ni. Drastic sangat. Bukannya apa, buat orang mengata aje. Akak mak sedara dia. Saya ni cuma menantu aje dalam keluarga besar akak kan"


Si Suami : ".........."
Situasi Kedua

Kawan A : "Alah dia tu...dulu dialah yang paling havoc. Macam-macam kelab dia masuk. Kawan dengan macam-macam lelaki. Pakai purdah..? Sampai bila, aku nak tengok..!"


Kawan B : "Ermmhh...pakaian je dah tukar. Jangan-jangan perangai sama je macam dulu. Ada hati nak nasihat kitorang. Dia pandai-pandai cakap kita ni buat itu tak boleh, ini tak boleh. Cermin diri dulu lahhh...Siapa kau nak nasihat org. Diri kau pun tak betul. Mak bapak aku pun tak bising wei..!"


Kawan C : "Alahh, lantak dia lah"


Kawan B : "Masalahnya, sakit hati aku baca status kat facebook dia. Tunjuk kat orang macam alim sangat. Padahal org tak kenal dia tu siapa dulu..!"


Kawan A : Betul tu. Aku sokong..! Dia ajak kita pakai tudung. Hak eleh, orang pakai tudung tu lagi banyak buat dosa lah!! Aku ni walaupun tak pakai tudung, tapi aku tau jaga maruah diri aku laa..Kau tengok berapa banyak kes buang bayi, kes khalwat..pakai tudung..! Kaki skodeng dalam youtube tu sume pakai tudung. Jaga kain tudung sendiri sudah la"


Kawan C : "Ermm.. Entahla"
Situasi Ketiga

Si Ibu : "Kenapa nak pakai tudung labuh dengan purdah pulak..? Dah-dahlah dik..pakai tudung aje dahla...beli aje tudung jenis RM2 tu yang ada awning tu. Beli yang besar sikit. Tak payahlah pakai purdah. Macam ape dah mak tengok. Nanti apa pulak orang sekeliling kita cakap..?"


Si Ayah : "Biarlah nak pakai apa. Jangan tak pakai apa-apa dah la"


Si Ibu : "Ayah ni, sekarang ni bukan boleh percaya. Kot-kot sesat ke ape. Mana kita tau..?"


Si Ayah : "Kau (anak) nak pakai purdah ni, bukannya kau tu sekolah agama. Buat kena gelak kat orang ajelah"


Si Ibu : "Nantilah.. Nanti takde lelaki nak kat adik. Muka pun tak nampak. Orang zaman sekarang nak tengok muka bagai..Kalau tak nampak muka macam mana nak bercinta..?"Dari 3 situasi ini, ada satu soalan utama sebelum soalan-soalan lain ana mahu tujukan pada pembaca atau yang pernah melontarkan kata-kata ini pada si penerima..Soalan :
"Adakah kesedaran menutup aurat hanya padausia tua atau masa ajal tiba..? Dan salahkah menutup aurat dengan lebih sempurna..?"


Adakah kita suka lihat aurat anak-anak kita terbuka tak bertegur sampai dah tua..?


Adakah kita ni tak sedar-sedar akan petunjuk yang Allah bagi melalui dari sahabat kita..?


Adakah kita punya kisah silam yang 'dulu-dulu' benar-benar bagus dari yang dikutuk..?


Adakah kita ini tak sedar tanggungjawab menutup aurat itu hukumnya WAJIB..?


Adakah bila ada orang yang cantik penampilannya, menggugat jwatan ustaz / ustazah kita..?


Adakah yang pakai purdah ini semuanya sesat dan jahil agama..?


Adakah yang pakai purdah ini semua kolot dan 'kampung'..?


Adakah kita ini dah cukup sempurna sifat, akal dan amal ibadat sampaikan orang nak berubah menutup dan memberatkan aurat pun kita LARANG, kita HALANG..?


Kenapa kita tak tanya diri sendiri, 


"Aku ni sudah sempurnakah..?"Jawapannya :

Pelajarilah bagaimana nak memperbaiki keaiban diri sendiri, daripada kita sibuk nak membuka aib orang lain. Bersyukurlah apabila mata kita, suami kita, anak lelaki kita, sahabat lelaki kita, dan kaum muslimin muslimat sekalian sudah dijaga dari melihat aurat..! Seharusnya kita ini menyebarkan kepentingan menutup aurat. Bantulah diri mereka yang tergapai-gapai mencari cahaya. Bantulah mereka dalam melaksanakan hukum perintah Allah SWT. Secara tak langsung, ambillah iktibar dari mereka ini. 


Betapa Allah sayangkan kita, maka Allah bukakan pintu hati mereka kembali kejalanNya. Inikah ajaran Rasulullah SAW yang kita pelajari..? Bahkan Rasulullah SAW sendiri mengajak kita menyayangi sesama umat Islam. Mengajak kita melakukan perkara kebaikan. Amar Makruf Nahi Mungkar. 


Tapi, kalau begini sikap kita, orang yang mahu mendekatkan diri kepada Allah, mahu menutup dan memberatkan aurat kita perlekehkan, kita jatuhkan semangat mereka, kita pulaukan mereka, berkata dengan ugutan dan sebagainya.. Macam mana kita nk berdakwah dan menarik orang bukan Islam kepada Islam..? Kerana sikap ego kita inilah, Islam cacat di pandangan mata mereka.. Anjaklah paradigma kita..!

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...