LAMAN SOSIAL PENUH DENGAN PENYAKIT HATI

Perkara yang saya kurang suka tentang social networks ialah PENYAKIT HATI.. Sebab apa..? Sebab kita mudah sangat NAMPAK DAN CARI SALAH ORANG.. Kita mudah MENGHUKUM ORANG SECARA RANDOM.. Dan tak kurang juga agamawan dan daie yang BERDAKWAH SAMBIL MENGHINA DAN MEMERLI..


Sememangnya, perkara ni berlaku pada semua orang dan tiada siapa yang terkecuali.. Namun, waspadalah.. Sebabnya, bila kita selalu nampak salah orang dan gemar mencari salah orang, itu bererti diri kita ada banyak keaiban dan tanpa sedar melalui sikap kita di laman sosial ni, sedikit sebanyak dah membuka pekung di dada sendiri..


Rasulullah SAW bersabda,

"... Bahawa dlm diri setiap manusia terdapat segumpal daging, apabila ia baik maka baik pula seluruh amalbya, dab apabila ia rosak maka rosaklah seluruh perbuatannya.. Gumpalan daging tu adalah hati (qalbu)"

Orang yang hatinya ada penyakit, dia susah nak terima kebenaran dan gemarkan kepalsuan..

"Orang-orang yang di dalam hati mereka ada penyakit, maka dengan itu, bertambah kekafiran mereka, di samping kekafirannya yang telah ada dan mereka mati dlm keadaan kafir.." 
(At Taubah : 125)

Antara penyakit-penyakit hati ialah sombong, ujub (Bangga dengan diri sendiri), iri hati, hasut, buruk sangka, khianat, sum'ah, riak, takabbur, dengki dan banyak lagi.. Tapi, setiap penyakit ni ada ubatnya.. Sebab tu lah, Islam ni agama yang sempurna dan sangat mementingkan kesucian hati (Tasawwuf)


So, cemana nak rawat kalau ada penyakit hati ni..? Caranya :


  1. Tak banyak cakap

    Sebaik-baik bahasa adalah diam.. Dan bercakap perkara yang baik adalah lebih baik dari diam.. Jadi, kita tau time bila kita perlu bercakap, dan ketika bila kita perlu senyap..


  2. Menjaga Emosi Dan Nafsu

    Method nak jaga nafsu ni, dengan puasa.. Tak kiralah puasa wajib mahupun sunat..


  3. Bergaul dengan orang soleh

    Mana nak cari orang soleh ni..? Orang yang selalu ajak kita ke arah kebaikan, yang selalu beri nasihat pada kita, yang selalu perbaiki diri, yang paling ramai, yang selalu pergi ke majlis ilmu.. Jika dah ada kawan yang macam ni, peganglah.. Jaga elok-elok..

So, tu aje perkongsian pada hari ni.. Semoga kita dijauhi dari penyakit hati yang mana ianya boleh menyebabkan amalan kita menjadi dedebu..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...