BERKASIH SAYANG KERANA ALLAH

"Sesungguhnya di kalangan manusia ada yang bukan dari golongan Anbiya' dan juga bukan dari golongan para syuhada'. Mereka dicemburui oleh para anbiya' dan para syuhada' kerana ketinggian kedudukan mereka di sisi Allah SWT"


Para sahabat bertanya,

"Wahai Rasulullah SAW beritahulah kami siapa mereka itu..?"


Rasulullah menjawab, 

"Mereka adalah golongan yang berkasih sayang kerana Allah tanpa ada pertalian persaudaraan antara mereka dan bukan kerana harta benda"

Demi Allah..! Muka mereka adalah cahaya dan mereka adalah di atas cahaya.. Mereka tidak takut meskipun manusia lain berasa takut dan tidak bersedih ketika orang lain bersedih.. Lalu baginda membaca firman Allah yang bermaksud, 


"Ketahuilah sesungguhnya penolong-penolong agama Allah itu, mereka tidak takut dan tidak juga bersedih hati"
[ Yunus : 62 ] 
(Hadis Riwayat Ahmad)

Hari ni, diri ni sedar tentang satu perkara, yang ukhwah fillah tu bukan bila mana kita rasa down dan tak bersemangat tanpa kehadiran sahabat kita.. Jika kita tak bersemangat untuk terus bekerja tanpa kehadiran dia, itu adalah jahiliyyah bagi diri kita..


Seharusnya, kita faham yang semangat tu datang dari Allah.. Dan jika kita tak bersemangat melakukan sesuatu tu kerana dia bersama kita, maka terang lagi bersuluh yang kita buat sesuatu tu bukan kerana Allah..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...