KENAPA MEMPERSOALKAN KESENANGAN ORANG LAIN..?

"Dan ingatlah ketika Allah berfirman, jika kamu bersyukur nescaya Aku akan menambah nikmatKu padamu.. Dan jika kamu mengingkarinya (kufur nikmat), sesungguhnya azabKu amatlah pedih"
(Ibrahim : 7)


Koreksi diri, muhasabah sejenak.. 


Apakah selama ni kita benar-benar bersyukur atas segala nikmat..? 


Atau banyak merungut dan mengeluh..?Kadang-kadang, kita tertanya-tanya, kenapa kehidupan kita berbeza dengan orang lain.. Kita tertanya-tanya, kenapa orang lain senang berjaya tapi kita sering gagal.. Kita selalu tertanya-tanya, kenapa orang lain kaya dan kita tidak seperti mereka.. Travelling ke serata dunia, berbelanja mewah, barang berjenama, walhal jawapan bagi segala persoalan tu ternyata ada di dalam diri kita sendiri..


Kadang-kadang, bukan sengaja Allah tak mahu beri apa yang kita minta.. Sungguh Allah tu Maha Kaya.. Tapi, permintaan kita tu tak dimakbulkan, mungkin disebabkan oleh diri kita yang sangat kurang atau tidak bersyukur.. Nama pun manusia, penuh rakus dan tamak.. Bila dah dapat yang baik, kita tamak nak yang lagi baik pula.. Kita jarang tengok keadaan orang lain yang berada di bawah kita.. Kita mungkin bersepatu tinggi, tapi ada golongan lain yang hanya berselipar.. Berselipar tali putus pulak tu.. 


Bila diberi nikmat yang jauh berbeza dari orang lain, kita lupa pula untuk memberi.. Ni lah namanya kufur nikmat.. Nak kaya, banyakkan memberi, bersedekah, berzakat.. Sedekah ni bukan sekadar bagi duit derma pada orang susah, bukan sekadar bagi anak yatim makan, tapi ada banyak lagi bentuk sedekah.. Buat baik pada orang lain, husnudzhon pada Allah dan makhlukNya, berkata hal-hal yang baik, tu semua sedekah..


Teringat satu kisah Sayyidina Ali dengan Sayyidatina Fatimah.. Ketika tu, Sayyidatina Fatimah mengidam nak makan buah delima.. Dalam keadaan yang susah, Sayyidina Ali cuba usaha untuk beli buah delima utk zaujahnya.. Lepas beli tu, time on the way balik rumah, tiba-tiba ada orang miskin, yang juga ingin memberikan isterinya buah delima.. Kebetulan mengidam makanan yang sama.. Tau apa Sayyidina Ali buat..? Sayyidina Ali bagi sebiji..


Lepas tu, berjalan lagi.. Ada lagi yang minta, iaitu peminta sedekah.. Diberinya lagi.. Sampai habis buah delima tu tak berbaki untuk diberikan pada Sayyidatina Fatimah.. Time Sayyidina Ali sampai rumah, beliau beritahu Sayyidatina Fatimah tentang scenes yang took place.. Sayyidatina Fatimah tak merungut.. Malah senyum gembira.. Sebab dalam keadaan yang susah, masih ingat orang lain yang lebih susah..


Pastu, time dekat rumah tu, tetiba aja, pintu rumah diorang diketuk.. Yang datang pada waktu tu, Khalid Al Walid.. Datang membawa buah delima.. Khalid Al Walid bagi 9 biji.. Lalu, Sayyidina Ali bertanya,


"Tak cukup lagi satu buah delima ni..!"


Khalid Al Walid ketawa je.. Sengaja disorokkan sebiji buah lagi.. Bukankah Allah dah berfirman, 


"Barangsiapa membawa amal yang baik, maka baginya (pahala) sepuluh kali ganda amalnya"
(Al An'aam : 160)


"Perumpamaan (Nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada tiap-tiap tangkai : seratus biji.. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki.. Dan Allah Maha Luas (KurniaanNya) lagi Maha Mengetahui"
(Al Baqarah : 261)


Hikmah bersedekah bukan sekadar menggandakan kekayaan, tetapi ianya juga sebagai wasilah penghapus dosa, membersihkan harta, menghindarkan bala, menyembuhkan penyakit dan mengundang pertolongan daripada Allah.. Jadi, stop iri hati, hasad, suudzhon dan dengki dengan nikmat Allah terhadap orang lain.. Dan mulakan dengan diri sendiri..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...