SIAPA YANG PALING KEJAM

Tiga orang lelaki yang sedang mabuk bertanding untuk menentukan siapa yang paling kejam. Lelaki yang pertama menyerang seorang perempuan dan memukulnya sehingga giginya patah, lebam kedua biji matanya dan darah keluar daripada hidung dan telinga perempuan itu.


Akhirnya perempuan itu jatuh ketakutan dan badannya menggeletar. Dia berpusing menghadap dua lelaki dan berkata dengan bangganya,


"Akulah orang yang PALING KEJAM..!"


Tidak berpuas hati, lelaki kedua bangun dan mengoyak baju perempuan itu, merogolnya dan terus mencekik perempuan itu sehingga perempuan itu mati. Dan dia berkata sambil mendabik dada,


"Tidak ada siapa yang lebih KEJAM daripada aku..!"


Lelaki ketiga pula bangun dan tersenyum. Dia menjawab,


"Akulah yang paling kejam.. Aku cuma berdiri dan melihat kekejaman kamu sedangkan perempuan ini adalah adik aku"


Perempuan itu adalah Palestin / Syria / Rohingya / Mesir. Lelaki pertama ialah Israel. Lelaki kedua adalah Amerika Syarikat. Lelaki ketiga pula ialah Umat Islam (Kita) yang hanya berdiam diri dan melihat apa yang terjadi.


Tahniah kepada Umat Islam..!!


Berdiam diri dan melihat kekejaman di hadapan kita, itu sahaja yang mampu kita buat. Mahukah kita jadi sekejam lelaki ketiga..?


Ayuh..!! Kita bersatu demi Islam, bantulah seboleh yang mampu.. Sama-samalah kita muhasabah diri.. Sejauh mana usaha kita untuk menolong saudara-saudara Islam kita.. Renung sejenak sebanyak mana doa yg kita telah hadiahkan.. Umat Islam itu lemah kerana mereka JAUH daripada agama mereka sendiri..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...