JENIS PENDAKWAH YANG TAK DISENANGI

First of all, apa itu pendakwah..? Pendakwah ni mereka yang mengajak ke arah kebaikan. Sesiapa sahaja yang mengucapkan 2 kalimah syahadah, dia wajib berdakwah. Bukan mereka yang dari sekolah agama sahaja ye. Jangan guna alasan bukan dari sekolah agama untuk tidak berdakwah sebab kita ada banyak masa dan banyak cara untuk belajar agama.


Bukan sahaja mereka yang bergelar ustazah atau ustaz, dan bukan juga yang memakai serban dan tudung labuh. Kan da kata tadi, bila kita dah ucap 2 kalimah syahadah, maka kita wajib berdakwah. Termasuk yang seksi-seksi tu? Ya, termasuklah mereka selagi mereka Islam. Cumanya mereka antara pendakwah yang gagal, gagal menjadi hamba Allah yang mematuhi perintahNya. Kadang-kadang kita pun macam tu ye dak..? Cumanya dosa kita dan dosa mereka mungkin tak sama.. So, don't easily judge people..


Ok, next.. Saya bukan nak menghina pendakwah ye. Cumanya dalam berdakwah, mungkin ada kesilapannya termasuklah saya.. Mungkin mereka tak sedar dan tak ditegur.. Moga teguran ini membuka hati untuk berubah dan buat saya bertambah baik.. Aamiin..
Kesilapan Dalam Berdakwah

1. Menegur di khalayak ramai

"Sesiapa yang menasihatimu secara sembunyi-sembunyi, maka dia benar-benar menasihatimu. Sesiapa yang menasihatimu di khalayak, dia sebenarnya sedang menghinamu" 
(Imam As - Syafie)


Pernah buat..? Ya, niat kita baik. Tapi kalau kena kat diri kita sendiri, malu ya amat. Kita malu dosa kita diketahui umum. Sebaiknya gunalah cara yang lebih baik iaitu bercakap secara sulit atau message je. Kalau kat laman sosial, buatlah private msg, usah post kat wall dia yang boleh ditatap ribuan pembaca ye..!
2. Menegur kesalahan padahal dia turut lakukan.

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan seseuatu yang tidak kamu kerjakan? Itu sangatlah dibenci oleh Allah jika kamu mengatakan apa yang tidak kamu kerjakan" 
(As - Saff : 2 - 3)


Firman Allah lagi,

"Mengapa kamu menyuruh orang lain melakukan kebajikan, sedangkan kamu melupakan dirimu sendiri" 
(Al - Baqarah : 44)


Pernah buat..? Tidaklah bermaksud nak tegur orang kena perfect. Cumanya, jika kita turut lakukan perkara yang sama. Anggaplah mereka itu reflection dosa kita. Pendek kata "cermin". Sebagaimana buruk kamu lihat orang lain lakukan, begitu juga buruknya bila kamu yang lakukan.


Suruh girl lain behave, padahal diri sendiri. Alahai, gediknya engkau.
3. Menegur dengan cara yang kasar.

"Mereka yang menegur tetapi secara kasar lagi menyakitkan, samalah ertinya memberi makanan yang lazat-lazat kepada fakir miskin, tetapi diberi dengan cara melemparkan-lemparkan makanan"
(Ustazah Fatimah Syarha)

Nauzubillahimindzalik. Bagaikan sedang merawat pesakit, dalam masa yang sama menambahkan lukanya. Sungguhpun baik nasihat tu, siapa sudi menerimanya kalau begitu caranya. ye dok..?


Jangan pula berdakwah semata-mata nak orang terasa, itu MENYAKITI namanya.
4. Berlagak dengan ilmu yang dimilikinya


Allah berfirman dalam hadis Qudsi, diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA,

"Sombong itu adalah selendangKu dan keagungan itu adalah pakaianKu. Barangsiapa yang merampas salah satunya dariKu, Aku lemparkan dia ke neraka Jahannam"
(Riwayat Muslim, Abu Daud dan Ahmad No. 2 620)


Nauzubillahimindzalik. Buat apa nak bangga dengan ilmu yang ada. Sekali kena ketuk, lupa terus.
5. Beri dakwah dengan cara mengaibkan


Niat tidak menghalalkan cara. Contohnya dekat facebook, nak tegur perempuan tak pakai tudung. Tapi macam-macam gambar dan cara diorang edit untuk memerli perempuan itu. Agaknya makin ramai yang nak pakai tudung ke kalau gini caranya..? Mereka berhak mendapatkan teguran yang baik.
6. Menggunakan logik akal semata-mata.


Memang kita dikurniakan akal untuk berfikir. Tapi ada certain yang tak mampu dicapai oleh akal. Kalau tak tahu, jangan pandai-pandai nak reka statement sendiri.
7. Tidak membuat rujukan kepada yang lebih pakar


Maksudnya, dia sendiri tidak yakin dengan apa yang dia bagitahu tapi dia tetap nak sebarkan sebab difikirkan baik. Akibatnya tersalah sampaikan maklumat. Lebih bahaya, ilmu itu dia belajar tanpa guru. Buat kefahaman sendiri. Mungkin itu yang terhasilnya ramai pengikut-pengikut sesat kat dunia nih.


Lebih teruk lagi, tidak mengikut panduan Al-Quran dan Sunnah. Apatah lagi, menentang Ulamak.
8. Suka berdebat dan merasakan diri lebih betul.


Dari Abu Darda dan Wa'tillah bin Al-Asqa dan Anas bin Malik berkata, Rasulullah SAW datang kepada kami pada suatu hari dalam keadaan kami berdebat mengenai sesuatu dari perkara Ad-Din. Maka Rasulullah marah dengan kemarahan amat sangat, kemudian kami mencela antara satu sama lain. Baginda lantas bersabda, 

"Hentikanlah wahai umat Muhammad. Sesungguhnya umat sebelum kamu binasa kerananya (pendebatan)


Saya tidak menentang debat dalam masa yang sama tidaklah menggalakan orang untuk berdebat. Cara yang lebih baik dan aman adalah berbincang ye. Bukan apa, berdebat mungkin saling mengutarakan pandangan masing-masing. Mungkin di antara dua itu, satu salah, satu betul atau dua-dua betul atau dua-dua salah. Kalau berdebat secara aman, tak mengapa. Tapi kalau sampai bergaduh, nauzubillahimindzalik.


Orang yang merasakan dirinya betul akan melakukan kesilapan seumur hidupnya. Sebab apa..? Sebab tak ingin dibetulkan. Orang panggil bodoh sombong.
9. Memberi fatwa untuk membela pihaknya


Jika ada ulamak dan cerdik pandai begini. Nauzubillahimindzalik. Nak kiamat dah dunia ni. Orang begini bagi saya adalah hamba manusia. Keluarkan fatwa agar orang suka, melonggarkan syariat. Contoh lebih dekat, ulamak di bawah parti politik yang tertentu. Siapa..? Tekalah sendiri.
10. Menggunakan dalil untuk kepentingan diri


Mungkin sama dengan No. 9. Saya selalu tengok orang guna dalil untuk lariskan perniagaan. Contoh mudah MLM lah. A bit annoying. Not a bit, a lot. Huh.
11. Menggunakan kepakaran kata-kata untuk mempengaruhi orang lain


Petah berkata-kata is good. Adakalanya tak. Orang macam ni boleh mempengaruhi kita dalam membuat keputusan. kalau saya berhadapan dengan orang macam ni, saya diam.
12. Tidak menyimpan rahsia


Sesetengah orang, dari wajahnya kita tahu dia tu baik. Kita pun dengan rasa tenteram menceritakan masalah kita untuk meminta nasihatnya. Namun, luka sungguh hati bila dibongkar pula rahsia kita setelah diberi kepercayaan. Percayalah, kalau kita mulut tempayan, orang tak caya dah.
13. Berakhlak buruk


Sehebat mana pun kita punya ilmu, kalau akhlak tidak disenangi. Kalau bagi talk kat depan khalayak pun, I tak yakin berapa ramai yang sudi dengar.


Contohilah Rasulullah, akhlak disenangi. Semua suka, baik sekali!
14. Mengungkit kesalahan yang lama


Contohnya begini, Ayaya (bukan nama sebenar) suka mencuri. Lama-kelamaan dia pun insaf. Tapi sayangnya, tidak diterima masyarakat. Punya sedih hati Ayaya. Orang sekeliling tidak percaya padanya. Malah terlalu berhati-hati dengannya takut dia mencuri barang lagi.

Bak kata pepatah. "Enggang lalu, ranting patah". Maksudnya macam ni, kalau dalam satu kampung ada kes kecurian, orang yang pernah mencuri sudah pastilah dituduh dahulu. Kalau kena kat I, sumpah seumur hidup terguris weh. huhu.
15. Suka Menghukum


Suka menghukum macam suka mengadili seseorang itu. Paling dahsyat sampai suka menghukum orang itu akan masuk neraka. Oh please dong, kita belum tentu masuk syurga. Kita masuk syurga bukan kerana amalan semata tetapi rahmat Allah. Kalau amalan banyak, tapi Allah murka, ke neraka juga.
16. Berdua-duaan dengan bukan mahram

"Jangan kamu berdua-duaan dengan perempuan(yang bukan mahram) walaupun kamu berkata, saya mengajarkannya Al-Quran".
(Imam Hassan Al-Basri)

Elakkan berdua-duaan. Boleh timbul fitnah dan ditangkap khalwat. Macam saya kata mula-mula tadi. Sebagaimana buruk kamu lihat orang lain lakukan, begitu juga buruknya bila kamu yang lakukan.
17. Menunjukkan contoh yang tidak baik


Orang yang alim dalam agama ini selalunya menjadi rujukan. Kalau korang boleh buat, diorang mesti anggap perkara itu dibolehkan. Persepsi masyarakat. Jangan melatah dengan kata "saya tak sempurna" tapi gunakanlah itu sebagai jalan membaiki diri.
18. Mementingkan penyampaian dakwah dari ukhwah


Maksudnya, dia sangat beriya-riya menasihati tetapi tidak menjaga ukhwah atau persaudaraan. Bila ini terjadi, ada yang disakiti dan membenci. Sedangkan, dakwah itu mudah sekali mahu disampaikan bila adanya talian ukhwah yang baik antara satu sama lain.
19. Menjauhi orang lain kerana dosanya


Contohnya kawan kita dulu rajin melaungkan kebenaran dan dakwah. Tiba-tiba dia terjerumus dengan satu dosa. Janganlah jauhkan diri dan jijik padanya. Tak baik. Semua ni akan membuatkan dia semakin nak jauh dari Islam.. Tegurlah baik-baik.. Dia pun manusia biasa juga, tidak terlepas dari segala dosa.
20. Berdakwah untuk kemahsyuran


Yang ni soal hati. Tapi ciri-ciri orang gila glamour adakalanya boleh dilihat. Namun semua itu antara dia dengan Allah. Kalau rasa dia lebih-lebih tegurlah ye. Kata sayang.. Hehe.. Contoh sukakan kemahsyuran..? Bila dia post tentang dakwah, harap orang like, harap ramai follower.. Nauzubillahiminzalik..
21. Bergaul sesama mereka sahaja


Yang ni memang saya kurang gemar, memilih..! Janganlah begini, mereka pun nak kawan sama kamu juga.. =)
22. Suka memerli


Sebagaimana kita tak suka orang buat kita macam tu, janganlah kita buat kat orang lain camtu, ye dak..? Perlian itu sangat pedih dan menyakitkan bagi orang yang ada hati.
23. Suka menasihati, enggan dinasihati


Ni satu penyakit tak boleh ditegur tapi suka menegur. Bila ditegur melenting sangat. Sila tanam dalam diri yang kita pun tak sempurna ye..
24. Mengabaikan tanggungjawab sebagai hamba Allah.


Saya faham. Kalian begitu prihatin dengan masalah orang lain. Kalau boleh, mahukan yang terbaik untuk orang lain. Tapi janganlah pula mengabaikan tanggungjawab sebagai hamba Allah ye pendakwah sekalian. Dakwah tu antara manusia dengan manusia. Hamba pula hubungan kita dengan Allah.


Jaga imej. Bila dah dikenali sebagai pendakwah, janganlah terlalu sibuk urusan dengan manusia hinggakan solat pun akhir waktu.. Utamakanlah hubungan kita dengan Allah.


InsyaAllah, kalau mampu jadi hamba Allah terbaik, kamu juga pendakwah terbaik..!Alhamdulillah. Allah beri idea untuk ini. Ini belum yang terbaik tapi akan ditambah dari masa ke semasa. penat dah.. huhu.. Banyak lagi yang perlu dihuraikan. Jadikanlah bulan yang mulia ini untuk membaiki diri yep.
Cara Berdakwah Yang Baik
"Serulah ke jalan TuhanMu (wahai Muhammad) dengan hikmah yang baik, nasihat yang baik dan berdebatlah dengan baik.." 
(An-Nahl : 125)


Kalam Allah untuk semua,

"Orang-orang yang bertaqwa tidak ada tanggungjawab sedikitpun atas dosa-dosa mereka, tetapi berkewajiban mengingatkan agar mereka juga bertaqwa" 
(A-An'am : 69)

Sama-sama mahu ke syurga kan..? Ayuh, tarik yang lain. tak boleh tarik, tolak..! Hehe..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...