JODOH ATAU AJAL..?

Hari ni, aku nak share 1 benda yang kita sering terlupa (termasuk diri aku) .. Hari-hari kita post moment berkaitan JODOH.. Ya, semua orang menunggu saat-saat ni dengan harapan yang tinggi kita berjodoh dengan orang yang kita cinta, kita sayang dia, segala yang kita lalui dengan dia semua indah belaka.. Kita cuma set dialah matlamat hidup kita, tapi, lepas tu..?


Lepas tu apa..? Ada tak cuma sekali kita berfikir, adakah jodoh aku akan mendahului ajalku..? Atau adakah ajalku yang akan mendahului jodohku..? Kita terlalu sibuk dengan dunia, sibuk dengan cinta kepada manusia.. Kita dah rasa hebat ada pasangan.. Kita rasa dia lah satu-satunya yang boleh jaga kita dengan baik lebih baik dari apa pun.. Tapi kita terlupa.. Adakah dia mampu lindungi kita di mahsyar..?


Tempat di mana segala amalan akan dihitung.. Tempat di mana Allah SWT akan hadir pada hari itu dalam keadaan sangat murka, yang mana tiada perlindungan bagi kita pada masa tu melainkan perlindungan dari Allah.. Tidak pernah ada hari di mana Allah sangat murka melainkan pada hari itu.. Kita pulak takut kiamat.. Takut matahari naik sebelah barat.. Benda paling kita takut adalah kiamat.. Bila dengar matahari akan naik di sebelah barat, kita mulai insaf.. Tapi hanya sekejap saja.. Lepas tu kita ulangi lagi dosa-dosa kita.. Nauzubillahimindzalik.


Sahabat,


Apa yang perlu kita takuti bukanlah kiamat.. Yang telah pun Allah janjikan kebenarannya.. Tapi, apa yang perlu kita risaukan adalah AJAL, yang tidak pula kita tahu bila waktunya.. Nampak tak betapa hitam dan kerasnya hati kita..? Jika ada rasa takut, tanda hidayah itu sedang datang.. Tapi, kita pernah tak kaji balik kenapa diri aku ni masih belum nak berubah..? Kenapa..? Sebab apa..?


Sebab tak ada taufiq, kekuatan untuk melakukan perubahan diri.. Jika kita sekarang di alam barzakh, pasti kita akan merayu-rayu minta Allah kembalikan ke dunia walau hanya sesaat untuk beriman dengan Allah.. Jika masih sukar menggerakkan diri berubah, tanda hati masih tergila-gilakan dunia.. Kalaulah kita boleh tengok betapa dahsyatnya mahsyar, keadaan di mana Nabi kata akan ada golongan yang peluhnya sampai ke lutut, ada yang sampai ke pinggang, ada pula yang sampai berenang dalam peluh sendiri.. Kita hari ni masih diberi kesempatan hidup.. Alangkah ruginya tak menggunakan kesempatan tu dengan baik..


Biar aku cerita.. Dalam dunia ni ada lebih kurang 7 billion manusia.. Tapi, yang Islam hanyalah 1.5 billion sahaja.. Dalam jumlah inilah ramainya yang tidak solat, ramainya yang berbuat zina, ramainya yang melakukan kemungkaran sehinggakan dalam seribu orang laki-laki hanya seorang yang dimasukkan ke dalam syurga.. Manakala 999 lagi ke neraka.. Yang solat pulak, yang dah tutup aurat pulak, Allah uji lagi.. Ujian hati pulak.. Yang tak tertanggung dosa hati, yang tak pula kita lihat dengan mata.. Apa yang boleh aku simpulkan di sini, solat kita, ibadah kita belum menjanjikan kita ke syurga.. Cuba check balik..


Ada tak kita bermusuh dengan saudara seagama kita..? Tidak akan mencium bau syurga bagi mereka yang memutuskan silaturahim.. Lagi satu, ada ke tidak kita sakitkan hati saudara kita dengan kata-kata..? Banyaknya sahabat.. Salah kita yang kita tak nampak..?


Yang ni akan dihisab juga.. Apa salahnya hari ni, kita buang ego kita yang tinggi tu, yang selalu merasakan diri ni tak salah dan tak nak minta maaf.. Sebab bila dah masuk dalam kubur nanti, kita menyesal tak sudah.. Menangis air mata darah jugak tak guna.. Hanya untuk mintak kembali ke dunia untuk minta ampun pada saudara kita.. Aku bagi contoh.


Sebiji guli yang kalian campakkan ke dalam lautan luas, jika diperintahkan kalian menyelam untuk cari semula, sanggup tak..? Macam tu la kita ni nak mencari saudara kita yang kita zalimi di mahsyar.. Ditambah pulak dengan matahari sejengkal di atas kepala, mendidih otak ni.. Tak tertanggung..!


Lagi satu, kita selalu tak sedar, kita banyak dosa dengan manusia, mengumpat, mengata orang walau hanya benda kecil tetap berdosa.. Dosa mengumpat adalah termasuk dalam kategori dosa-dosa besar.. SubhanAllah.. Tak rasa rugi ke kita beramal banyak kat dunia, bila depan Allah kita muflis..? Semua pahala diberi kepada orang yang kita umpat..? Rugikan..? Lepas dah habis pahala, kita tanggung pulak dosa dia..


Nampak tak..? Semua orang nak ringankan dosa masa tu, tak nak masuk neraka, kita pulak dapat dosa yang tak pernah-pernah kita buat dosa tu di dunia.. Rugi tak kita..?


Berkaitan aurat pulak, bahagian tubuh mana yang terdedah itulah yang akan menjadi makanan api neraka.. Sanggupkah kita tanggung..? Sanggupkah kita pakai baju api neraka yang busuk lagi hina..? Bukan sehari, bukan pula setahun kita di neraka, beribu tahun, sanggupkah kita..? Kita umat Nabi Muhammad, umat yang kerdil, sedangkan umat-umat dulu yang saiz dan tubuh badan mereka yang besar juga tak sanggup di neraka, tak tertahan... Cubalah sekali ini, aku merayu, kita tolehlah ke sebuah dunia yang sangat panjang perjalanannya, iaitu alam akhirat..! Bila dihadapkan di hadapan Allah SWT, adakah boleh kita menipu Allah..? Memberi alasan bahawa di dunia dulu tak ada yang menegur..?


Sahabatku,


Jika dalam dunia ini ada orang yang menerima alasan, tidak akan setanding dengan Allah yang paling menerima alasan..! Hingga saat kita dihadapkan di hadapan Allah untuk dipersoalkan atas dosa dan kesalahan kita, Allah masih meminta kita alasan agar Dia dapat ampunkan kita..! Betapa kasihnya Allah pada kita.. Dia angkat buku amalan kita tapi Dia tak tunjuk pada malaikat yang buruk tentang kita, Dia tunjuk yang baik-baik saja.. Dia jaga aib kita.. Tapi, kita tak penah bersyukur.. Kita sekarang lebih cintakan kekasih kita, cintakan dunia.. Rasulullah pulak menangis tengok umatnya yang berjalan ke mahsyar dengan muka..


Sebab apa..? Sebab banyak dosa-dosa kita.. Di mana kita..? Adakah sedang berselawat ke atas baginda..? Atau masih bergelak ketawa menghadap dunia..? Di mahsyar kelak, semua Rasul Allah tidak meminta untuk orang lain melainkan minta untuk diri sendiri agar Allah selamatkan mereka dari azab api neraka Allah.. Bayangkanlah, mereka tidak meminta untuk kaum mereka, tapi mereka pula lebih takut pada Allah, takut Allah mengazab mereka..! Tapi, nabi kita, Ya Rasulullah meminta pada Allah, bukan untuk dirinya tapi untuk umat baginda.. Meminta untuk diberi syafaat pada kita yang lupa pada baginda ni.. Betapa sayangnya baginda pada kita sehinggakan di mahsyar juga baginda berdoa untuk kita.. Di dunia, baginda dah menanggung separuh sakitnya sakaratul maut seluruh umatnya di akhir zaman yang bukan seorang, tapi tak terhitung..


Post ini bukan untuk aku meleteri kalian.. Tapi kerana aku sayangkan saudaraku, aku ingin memperingati diriku juga agar kita tidak lalai dan lupa.. Allah tak kata ajal kita datang di hari tua.. Bila-bila masa saja kita boleh mati.. Bolehkah kalian menjamin bahawa kalian masih hidup pada esok hari..? Pasti tidak bukan..?


Jadi dengan kesempatan ini, marilah kita sama-sama muhasabah diri kita.. Ambil sedikit masa mengenangkan ibadah kita.. Cukupkah ibadah itu..? Sekadar itu sajakah..? Allah itu Maha Penerima Taubat..
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...