AKHLAK BAIK, PENAMPILAN SOPAN, TENANG DILIHAT

"Akhlak Baik, Penampilan Sopan, Tenang Dilihat"Ya, betul even pada pandangan umum, sekali tengok dia tidaklah ada rupa, tapi bila baik akhlaknya, senyum pada semua, tidak kira sesiapa, tapi tetap jaga batas antara Adam dan Hawa, yang penting jaga hubungannya dengan Allah, subhanallah, Allah pancarkan ketenangan pada diri individu tersebut semasa kita melihat dia.


Sebab tu kebanyakan kita dengar orang kata,"Sejuk tengok lelaki tu berkopiah"


"Sejuk tengok perempuan tu bertudung labuh"


Sebab apa..? Sebab dia taat akan Allah,sebab dia tahu Allah suka dia berpakaian seperti itu. Tapi kalau berlainan jantina, sekali terpandang, rezeki orang kata, terus tunduk pandangan. Tunduk pandangan bukan tunduk kepala, tapi tudung mata saja. Tapi, jika kita tak rasa macam tu, jangan tuduh mereka 'hipokrit' pulak, sebab hanya Allah yang tahu apa jua yang ada dalam hati hambaNya.


Tugas kita apa sebagai seorang muslim..? 


Ya, kita kenalah berbaik sangka. Janganlah kita harap orang berbuat itu ini, tapi kita sendiri tak berbuat benda-benda tersebut. Kita sama-sama jaga akhlak, jaga peribadi, jaga iman insyaAllah.Macam mana nak buat orang mudah untuk terima pendapat serta perkongsian kita..?


Senang saja, sampaikanlah dari hati, tak perlu tiru orang, apa yang ada dalam hati, kita luahkan sebaiknya.. Jika kita suka cara begitu bila orang tegur kita, tegur juga orang macam tu. Tapi, jika kita tak tahu, contoh nak cari dalil supaya hujah lebih kuat, rujuk buku-buku, jangan hentam, itu tak boleh ambik dari hati.


Sahabat-sahabat sayang fillah,Fitrah manusia cintakan kebaikan, berbuat baik, tapi kerana nafsu menguasai, kawan mempengaruhi, diri sendiri tidak kuat hadapi dan rasa tidak disayangi, mereka hanyut. Agama sebagai pembenteng sebenarnya, jika ada agama, insyaAllah kita kuat, kerana kita kenal Allah lebih dari yang lain. Kita sering berdoa minta Allah kekuatan.Bukan sahabat-sahabat yang tak belajar agama saja ada krisis hati dengan Allah, tapi sahabat-sahabat yang belajar agama juga. Walaupun kita dikelilingi dengan orang yang beragama, kos yang diambil pun kos agama, rakan-rakan kaki masjid surau, peminat nasyid. Tapi adakah kita kuat hadapi jika Allah tidak kita kenal sebaiknya..? Jika kita tak sentiasa muhasabah diri..? Jika kita selalu ikut hawa nafsu dari ikut apa yang Allah suruh..? Manusia sering lalai, kerana itu kena selalu diperingatkan. Kita pun tak nak benda-benda begitu terjadi pada kita.. Tapi kita lemah, kita sedang lemah. Bantulah dia.. Kasihanilah dia.. Jangan kita hentam dia.
"Cakap tak serupa bikin"


"Eleh, kata orang jangan tido lepas Subuh, dia tu pun sama je"


"Ngumpat sokmo, belajar je agama..!"


Tambahan pula, ada yang suka laga-lagakan yang tidak bertudung, dengan bertudung. Yang bertudung pula, dilagakan dengan bertudung labuh. Yang bertudung labuh pula dilagakan dengan berpurdah / berniqab.


Yang penting..! Kita ikut apa yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang. Sudah bertudung dan ikut syariaat Allah itu sudah cukup, pakaian longgar, besar, tidak ikut badan, kain tebal tak jarang dan sebagainya. Bereh..! 
Ingat sahabat-sahabat yang nak berubah tapi takut digelar 'hipokrit'


Sebenarnya, kita je yang fikir kita ni hipokrit. Tambah dua tiga kawan kita yang berkawan dengan kawan-kawan yang bertanduk pula. Padahal ramai yang menyokong bila kita buat apa yang Allah suka kerana Allah, sebab patuh dengan arahan Allah, subhanallah.. Kita mungkin dibenci penduduk bumi, tapi kita dicintai penduduk langit. Yang mana kita nak..? Pedulikan kata orang, bila lagi kita nak berubah jadi lebih baik jika kita tak sambut hidayah yang Allah beri ni..? Jika kita tak sambut hidayah itu, Allah akan beri pada yang lebih menghendaki, jadi kita macam mana..? Istighfar. Jangan kita menyesal di kemudian hari.Sahabat-sahabat, bila pakaian kita baik, akhlak baik, insyaAllah, tak perlu cakap banyak pun dengan orang yang tidak menutup aurat, mudah saja orang ikut cakap kita dan percaya dengan kata-kata kita sebab apa..? Sebab dia rasa ketenangan dari kita, kepercayaan dari kita. Semua tu Allah beri kelebihan pada hamba-hambaNya yang berusaha memperbaiki diri. Bersyukurlah dan jangan putus asa berdakwah, serta Aslih Nafsak Wad'u Ghairak. (Perbaiki diri, dan seru orang lain)Sama-samalah kita.. Jangan sedih dengan kata-kata manusia.. Jika apa yang kita buat tu mendapat pengiktirafan Allah SWT, Allah suka, Rasulullah pasti suka. Jangan kita sia-siakan umur kita yang tidak panjang ini dengan ambil port kata-kata yang tak beri faedah langsung pada kita. Guna masa tu untuk perbaiki diri untuk jadi muslim yang terbaik..! InsyaAllah. 
Sama-sama kita.


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...