BALASAN NERAKA BAGI YANG INGKAR

Surah An-Nisa' ayat 56, Allah SWT memberitahu tentang balasan-balasan bagi orang-orang yang berbuat dosa di dunia.. Firman Allah tersebut membawa maksud, 

"Sesungguhnya orang-orang yang ingkar terhadap ayat-ayat Kami, kelak akan Kami masukkan dia ke dalam api neraka"


Setiap kali kulit mereka hangus lalu Kami ganti lagi dengan kulit lain agar mereka benar-benar menerima dan merasa azab.. Sesungguhnya, Allah SWT Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.. Itulah ancaman Allah SWT bagi orang-orang yang berbuat dosa di dunia. Mereka akan disiksa di dalam neraka dan siksaannya amat dasyat tanpa ampun.. Tidak ada seorang pun yang dapat menolong mereka.. Manusia yang berbuat dosa, makanannya nanti di neraka, mereka akan dibakar di dalam api neraka.. Dan ketika kulit mereka hangus, lalu diganti lagi dengan kulit lain dan begitulah seterusnya.. MasyALLAH, yang ada hanyalah tangisan kesakitan..


 "ALLAH, ALLAH, ALLAH"


Dan setiap manusia yang tidak pernah solat di dunia maka dia akan dilemparkan ke dalam api yang besar dan bergolak.. Sampai tubuh mereka benar-benar hancur.. Kemudian dibangkitkan lagi.. Untuk apa..? Untuk disiksa lagi.. MasyALLAH, astaghfirullah.. Ketika manusia di dalam api neraka tidak ada lagi yang dapat mereka lakukan kecuali dengan menangis akan azab yang diberikan oleh Allah SWT.. Bayangkan penghuni neraka, tubuhnya dapat dihancurkan, lidahnya ditarik, lalu digunting.. MasyALLAH, Nau'zubillahi min zalik..


Kawan-kawan, cuba kita bayangkan, di dunia saja apabila kita terkena api / air yang mendidih, bagaimana rasanya..? Sungguh pedih kan..? Apa lagi di neraka.. Amat dasyat, sungguh amat dasyat..!!!


Oleh kerana itu, marilah kita hindari perbuatan dosa.. Perbanyakkan lah istighfar dan beramal soleh.. Agar kita tidak termasuk dalam kalangan orang-orang yang menyesal di hari akhirat.. Setakat ini sahaja buat kali ini.. 


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...