TOLONGLAH AMBIL TAHU

Allahuakbar.. Tiap-tiap hari tengok internet.. Selain facebook, mesti ada benda lain yang dicari.. Facts, truth.. Yela, kita bukannya boleh terima bulat-bulat apa yang media sogokkan kan..? Terutama bila makin dewasa ini makin kita sedar banyak kepincangan yang berlaku masalah negara.. Politik dan agama..
Mungkin ada yang akan persoalkan.. 


"Nape kau nak susah-susah fikir.. Belajar dulu, masalah macam ini bukan masalah kita"


Saya optimis berpendapat yang saya lah yang kena fikir benda-benda macam ini.. Kita perlu ambil tahu.. Perlu jaga tepi kain untuk benda-benda macam ini sebab saya tak nak jadi pelajar dadanya penuh ilmu akademik tapi tak tahu soal persekitaran yang berlaku.. Tak tahu tentang isu LYNAS, BERSIH, NFC, korup.. Video lucah, tranformasi, reformasi dan macam-macam lagi.. Di sini saya bukannya nak menghasut..


"Korang tak payah fikirlah pasal politik ni.. Kotor..!"


Politik..? Kotor...? Politik itu tak pernah kotor cuma wujud segelintir yang 'mengotorkan' politik itu sendiri sedar tak sedar politik itu ada di sekeliling kita.. Terkejut..? Ya.. Politik ialah cara membuat keputusan dalam sesuatu kumpulan.. Tak payah fikir jauh-jauh..Dalam kelas ada guru kelas, ketua kelas, penolong, murid lain.. Itu politik.. Politik memang tak boleh dipisahkan dalam kehidupan dan tak boleh dipisahkan dengan agama..

"Bani Israil itu diurusi urusannya oleh para nabi (tas'su hum al-anbiya). Ketika seorang nabi wafat, nabi yang lain datang menggantinya. Tidak ada nabi setelahku, namun akan ada banyak khalifah"
(HR Muslim)


Politik Islam itu ialah menguruskan urusan umat masyarakat. Sikap tak pedulisme yang melanda hari inilah yang akan lahirkan generasi yang tak tahu apa-apa dan tak kisah pun dengan apa yang akan menimpa nasib agamanya suatu hari nanti.. Tidak perlu ekstrem, fanatik.. Ambillah masa.. Cuba perhati dan ambil tahu.. Mungkin pada anda belum masanya lagi tapi jadilah seorang pemerhati.. Mungkin kita bukanlah yang lantang suaranya.. 


Tapi, sekurang-kurangnya ambillah tahu.. Hormatlah pandangan orang lain walaupun berbeza dengan kita.. Tapi, saya yakin masing-masing dah boleh berfikir.. Naqib saya penuntut tahun akhir di USIM jurusan pengajian sunnah dan pengurusan maklumat selalu pesan, sekarang orang mula sedar media baru (internet, facebook, twitter, blog, ETC) digunakan untuk cari maklumat.. Media lama (surat khabar, radio, televisyen) mungkin masih diterima tapi oleh golongan yang belum terbuka pemikirannya orang yang bijak akan analisis fakta yang diterima.. Kalau baca surat khabar pun, baca dari kedua-dua belah pihak, internet pun sama..


..

The choice is in your hand.. Terpulanglah masing-masing untuk menerima.. Saya minta maaf banyak-banyak kalau post ini menyinggung mana-mana pihak.. Bukan niat untuk menyinggung tapi ini sekadar pendapat.. Minta maaf jika post ini tak sesuai di sini..


Kredit pada blog Generasi Protaz

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entri Saya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...